Journey of My Sambal in UAE

Bukan senang nak buat sambal ikan bilis kat negara arab ni. Mula mula kena cari ikan bilis nye. I think in this case I'm consider lucky enough sbb tak susah sgt. Kedai bawah rumah pun ada. Cumanya (of course la ada 'cumanya' kan) ikan bilis nya besar2 n tebal2. Also keras berdengkang. Every time nak masak kene rendam dalam 5 minit pastu perisi kepala n perutnya (yess.... ada perut lagi siap...). Step one complete!
The next challenge is to find the cili. Takde cili boh yang pastinya. My cousin said she had to blend her own cili boh. Not bad. Beli la blender kan. Then mencari cili kering TAK JUMPA!!!. Kedai bawah rumah takde. Co-op @ AD Mall pun takde. Dari sehari ke sehari ingat nak tanya Kak Ina tapi tak tanya tanya jugak. Sudah nya 2 bulan tak makan nasi lemak. Padan dengan muka sendiri.
Di suatu hari yang damai, aku pusing la Co-op tu skali lagi. Pusing2 kat kawasan sos2. Tiba tiba ternampak




Adakah ini pengganti cili boh yang didambakan? Mungkin tidak... I tried to make the 1st sambal telur. FAILED! Terlalu pedas n taste weird. Maybe sebab aku masak masa puasa kot. So ari tu bukak puasa dlm keadaan sedih. huhu..
Then aku nekad. Aku nk try jugak. After all aku dah beli sebotol kan. At least habiskan la botol tu ye tak.
So i took about one genggam of ikan bilis. Rendam, perisi buang kepala perut. Panaskan kuali. Minyak masak. Chewwww!!!! 3 sudu of blended bawang merah. Bau mcm dah sedap chewww!! lagi skali ikan bilis nan segenggam. Lama sket goreng bagi garing. Cheww!!! 2 sudu of the Red Chilli Paste. Goreng bagi pecah minyak I added bawang besar n air rendaman asam keping (asam jawa takde). Gula dalam 5 sudu. Garam 1 sudu. Goreng dan goreng dan goreng sehingga...



Nyummm........ N now I can't stop from meratah sambal ni.

No comments:

Post a Comment